Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsebeházi Napok

 A tengődi születésű Zsebeházi István, Kossuth Lajos huszárkapitánya, a '48-as forradalom előttKép tíz évig Lengyelországban szolgált, majd a császári hadsereg hivatásos katonájából lett a szabadságharc egyik tisztje. Az 1860-as évek elején visszatért Tengődre, mint jegyző és itt is temették el 1866-ban.

   Sokszor arra gondolunk társaimmal, hogy talán az ő szelleme kísért a Szellemházban, hiszen a nevével fémjelzett ünnepségek tették zarándokhellyé a hagyományőrzők körében ezt az épületet. A Zsebeházi Napok 1995 óta minden év október 23-ához közel eső hétvégéjén tarttatik, a tengődi önkormányzat segítségével, immár a Kép Magyar Hagyományőr Világszövetség szervezésében. Katonai és más hagyományokat őrzők találkozóhelye, magyaroké és külföldieké egyaránt. A 2003-as Zsebeházi Nap alkalmával a Szellemház udvarán került sor az első huszárkonyha rendezvényre, amely az óta jó néhány nagy jelentőségű hagyományőrző program velejárója. Itt készült jórészt a 13 részes Huszárkonyha filmsorozat, amelyet számos helyi, regionális, országos és nemzetközi televíziós csatornán láthattak már a nézők. Az idei Zsebeházi Nap alkalmával megjelentek az Árpád kor, a lovag kor, a török kor, a Rákóczi szabadságharc kora, az 1848-49-es szabadságharc kora, a kiegyezés, a két világháború kora, 1956 és meglepetésre immár 2006 hagyományőrzői is. A falu emlékművénél, a méltó megemlékezés után, ahol Magyar Gábor beszédét meghallgatva a tengődi iskolások adtak műsort, a temetőben avattuk fel az új ravatalozót, majd a 200 éves fennállását ünneplő templom falai között zajlott az ünnepi szent mise, dr. Steinbach Józsefnek, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökének részvételével. A Szellemház udvarában pedig szólt a zene és az ének, gőzölögtek az étkek, míg Oppenauer Péter kovács Kép kegyetlenül ütötte az izzó vasat. A fellépők közül ki kell emelni a Regélő Fehér Táltos Hagyományőrző Egyesület előadását, amelyik a maga műfajában egyedülállónak tekinthető. 

Fülöp Tibor Zoltán


tengodcsopkep2010.jpg
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

A SZELLEMEKRŐL

A szellemek olyan asztráltestben létező testvéreink, akik valamilyen oknál fogva megrekedtek a szellemi és a fizikális –vagy e világi- létforma között. Egy részüknél nem tudatosult földi haláluk időpontjában a megváltozott fizikális állapot, ezért megőrizve az énképük kivetüléseit, de elvesztve anyagi kiterjedésüket a két dimenzió közt kóborolnak. Más szellemek személyiségfejlődésük feladataként kerülnek erre az átmeneti síkra, hogy tapasztalatokat szerezve, erkölcsi javulást érjenek el.

 Az úgynevezett szellemi lét önmagában emberi, fizikális értelemben véve tehetetlen állapot, de bizonyos szellemek megtanultak energiát szerezni az élő testektől, és ezt az energiát felhasználni bizonyos cselekmények, események végrehajtásához. Így idézhetnek elő ajtócsapódásokat, tárgyak elmozdulásait, szellőket, hanghatásokat. Egy részük az élő emberi elmét befolyásolják, különböző furcsa érzéseket kiváltva, megmagyarázhatatlan gondolatokat, víziókat keltve.

 Kép Számukra az idő sem olyan egyértelmű és meghatározó, mint nekünk, akik emberi testekhez kötve éppen evilági küldetésünket teljesítjük. Az itteni idő és a tér az érzékeléseik szempontjából csak egy energiahalmaz, amelyet könnyedén átszelhetnek, megváltoztathatnak, és amely nem vonatkozik az ő közvetlen létükre.

 Mivel ezek a szellemi lények ugyan úgy testeket ölthetnek és vethetnek le, mint mi magunk –vagyis a testünkben alakot öltött asztráltestünk- ezért hasonló adottságokkal is rendelkeznek. Ugyan úgy vannak érzelmeik, humorérzékük, esetleg félelmeik. Azok, akik még nem jutottak el az ideális erkölcsi szintre, rendelkeznek azon negatív tulajdonságokkal is, mint mi emberek, vagyis az egymás iránti gyűlölettel, haraggal.

 A szellemekkel több technikával is tudunk kommunikálni, de a szenzitív lelkű emberek megérzéseikkel kapcsolatba kerülhetnek velük. Megfelelő gyakorlat és tapasztalat nélkül nem tanácsos a szellemi világgal kapcsolatot teremteni, illetve fenntartani, mert evilági anomáliák telepedhetnek körénk, illetve mentális problémáink is adódhatnak. Kellő gyakorlat nélkül a mégis létrejövő kapcsolatokat igyekezzünk rövidre zárni, és kérjük a tevékenykedő, közelünkbe férkőzött szellemtől, hogy távozzon tőlünk, ne zaklasson.